De zon schijnt weer

man, male, drinking-937384.jpg

U heeft het de afgelopen week vast wel gemerkt, de zon schijnt weer! De lente is weer in het land. Alles groeit en bloeit, de vogeltjes fluiten en de dieren weer in de wei. Het is iets dat we door hebben, omdat wij een fantastisch mooie biologische klok in ons hoofd hebben ter grote van een erwtje, de pijnappelklier. Deze is verantwoordelijk voor ons gevoel bij de seizoenen en maakt ook melatonine aan zodra het donkerder wordt zodat we kunnen gaan slapen.

Maar waarom worden we nou vrolijker van het zonnetje?
Door het zonnetje op onze huid maken we meer vitamine D aan en vitamine D ligt aan de basis van allerlei processen in ons lichaam. Een van die processen is het aanmaken van serotonine, ons gelukstofje. Deze heeft een positieve invloed op het geheugen, stemming, emotie, zelfvertrouwen, slaap, eetlust en orgasme. In de basis bevat een gevarieerd eetpatroon met vlees (500gram per week), vette vis (paling, zalm, makreel) en een toevoeging in vetstof producten voldoende vitamine D. En natuurlijk is bewegen gezond, dus ik nodig alle gymheroes uit om nu lekker buiten te gaan sporten en alle extra en gratis vitamines op te komen slurpen.

Voldoende water
Misschien is het nu nog niet heel warm, maar voldoende drinken is van alle tijden en met warm weer nog een beetje meer. Het lichaam bestaat voor 60% uit water. Dit water zit voor een groot deel in cellen, maar ook daartussen en in bloedvaten en lymfestelsel. Water is belangrijk voor/als: onderdeel van de bouw van eiwitten, smeermiddel van spieren en gewrichten, lichaamssappen, vervoer van stoffen door de bloedbanen en afvoer van afvalstoffen via de lymfe. Wanneer er te weinig vocht is kan er in de lymfe systemen een opstopping ontstaan. Het afval stapelt zich op in je lichaam en uit zich dan als een huid aandoening, koude handen en voeten, hoofdpijn, opgezwollen buik, lichaamsstijfheid en een lage weerstand.
Voldoende drinken is 1,5 a 2 liter water per dag, en net als met eten op een aantal momenten. Met eten 3x per dag en met drinken is dit 5x per dag. Op deze momenten drink je ongeveer 400ml. Dit is gewoon water en geen drank met toevoegingen. Drink ook niet tijdens de maaltijd. Luister naar je lichaam en drink wanneer je dorst krijgt. Eigenlijk drink je tot je vol zit en je buik klotst. Dit heet bulkdrinken. Het is wat wennen, maar je lichaam loopt van binnen weer gesmeerd en je huid zal met het zonnetje mee stralen doordat hij vrij is van afvalstoffen. En als cadeau komt ook bij het drinken van water komt het gelukstofje serotonine weer vrij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *